1

Temat: lossless

Jaki format i jaki program polecacie do zrobienia kopii lossless? Chcę skopiować w wysokiej jakości jeden album a nie wiem czym. Zainstalowałem Exact Audio Copy ale tam jest z milion opcji do ustawienia. Zależy mi na czymś łatwiejszym w obsłudze albo na jakimś opisie jak ujażmić tego EACa.

http://ruun.pl/grafika/userbar-new2.png
Ad maiorem Slavorum gloriam attera omnia, quae sunt Americana.
last.fmruun's metal collection

2

Odp: lossless

ja używam FLAC, ale tylko dlatego że jest odczytywany przez MAC'a (MEPEG Audio Collection, programu który przechowuje moja liste muzyczną).
Większość płyt, chyba, jest wrzucana w kompresjo APE, sądze jednak ze jest to związane z tym, ze rozmar plików jest minimalnie miejszy jak w kompresji FLAC i zdecydowanie mniejszy od wav. WAV od formatów kompresowanych (APE czy FLAC) zawiera jednak więcej szczegułów, jest bardziej dokładny, bo chyba o to chodzi w tych klockach, lecz po nagraniu ma płytę AUDIO pozostałych formatów (jak spostrzegł mój kumpel) szerokość zakresu przekazywanego dochodzi do tego z WAV. Jest to format bezstratny, bez kompresji i zajmuje zdecydowanie więcej.
programem najprostrzym, którym używam ostatnio do ripowania, convertowania i wogóle wszystkiego jest FOOBAR2000, program tak przedni i dostosowany i skompresowany, że nie potrzeba więcej.
Nie wątpie że inne programy zrobia to lepiej, szczególnie jeśli chodzi o formaty bezstratne, ale uzywanie tego programu w tym celu jest wywołane w 100% lenistwem i brakiem chęci instalowanie oprogramowania stworzonego w tym celu.

3

Najwygodniej jest jak pisał BB zrobić to w foobarze. Musisz mieć tylko zainstalowaną wtyczkę flac lub monkey audio (jeśli chodzi o ape). Wtyczki są do ściągnięcia na stronie foobara (http://www.foobar2000.org/components). Najlepszą jakość lossless uzyskasz na flack (level 0) lub w formacie wv (nie mylić z wav). Ape z kolei ma faktycznie mniejszy rozmiar niż flac i w związku z tym też trochę gorszą jakość. Jednak jak przekonwertujesz każdy format bezstratny znowu na wav to będziesz miał dalej jakość audio (czego nie można zrobić z mp3; konwersja mp3 na wav daje nadal jakość mp3; oczywista sprawa). Jeśli nie zależy Ci na miejscu na dysku i na otagowaniu utworów to możesz po prostu zgrać tą płytę w wav i po sprawie big_smile Do robienia kopii lossless możesz też ożyć Cool Edit Pro - bardzo dobry program. Wszystkie opcje do zrobienia kopii masz w zakładce File > Open (otwierasz plik, który chcesz skonwertowac ) > Save As (wybierasz miejsce i format w jakim ma być zapisany wybrany plik).

4

Zainstalowałem foobara. Rzeczywiście jest bardzo wygodny i prosty w obsłudze. Tak mi się spodobał ze chyba na stałe zastąpi u mnie nieśmiertelnego Winampa2.

http://ruun.pl/grafika/userbar-new2.png
Ad maiorem Slavorum gloriam attera omnia, quae sunt Americana.
last.fmruun's metal collection

5

Jak dla mnie foobar to najlepszy odtwarzacz muzyki z komputera. Prostota, funkcjonalność i do tego odtwarza ładniej muzykę niż Winamp.